Column van de wethouder: Wat een mooie ondernemers!

Vorige week was het de Week van de Ondernemer. In Albrandswaard trapten we af met een vrijdagmiddagborrel, waar een groot aantal ondernemers op af kwam. Samen met de aanwezige ondernemers stonden we kort stil bij welke bedrijven zich graag binnen Albrandswaard vestigen en welke vragen de toekomst mogelijk brengt. Duidelijk is dat Albrandswaard een bijzondere positie in de regio heeft, met de Rotterdamse haven op letterlijk een steenworp afstand. Een groot deel van onze ondernemers heeft daar direct of indirect mee te maken. En wat hebben we een mooie ondernemers in Albrandswaard! Zo is Jordex Shipping & Forwarding (één van die havengerelateerde bedrijven) afgelopen week uitgeroepen tot het vitaalste bedrijf van Nederland. Vanaf deze plek wil ik directeur Ruud Maaskant graag feliciteren met deze prestatie van zijn bedrijf.

Samen met onze bedrijfscontactfunctionaris Dilek San bezoek ik regelmatig lokale bedrijven. Eigenlijk komen we daar altijd met veel ideeën en inspiratie vandaan. Afgelopen maandag waren we op bezoek bij de kwekerij van Lankhaar Kalanchoë. Dit bedrijf, met een Bleiswijkse achtergrond, was in 2016 op zoek naar een tweede locatie. In de zomer viel de keus op de kassen langs de Albrandswaardseweg en sinds september 2016 staan daar de planten onder het glas. En niet zomaar een paar planten, honderdduizenden planten die jaarlijks hun weg vanuit onze gemeente naar woonkamers in heel Europa vinden. De eigenaar doet veel aan de ontwikkeling van zijn medewerkers. Hij werkt het liefst samen met andere bedrijven als partners, om zo beide partijen te laten groeien. Een mooie invulling van duurzaam ondernemen.

Maar we hebben meer bedrijven die bijzondere prestaties leveren. Ieder jaar wordt in de regio de Ondernemersprijs uitgereikt. Dit jaar zijn er drie Albrandswaardse ondernemers genomineerd in verschillende categorieën. In de categorie Ondernemer van het jaar is genomineerd Binder Groen Projecten. Binder is een bedrijf met een lange historie binnen Albrandswaard en een eigen, vaak innovatieve kijk op de inrichting van groen. Een ander Albrandswaards bedrijf, Holland Wild, is genomineerd voor de Quooker Innovatie Award. Met veel passie levert deze ondernemer duurzame wildproducten uit de eigen polders. Zij laten onder andere met de documentaire ’Vliegend Voedsel‘ zien echte vernieuwers te zijn, met hart voor hun vak. De documentaire werd uitgezonden op NPO 2 en werd zelfs in verschillende bioscopen vertoond. Ster Uitvaartplanners is genomineerd als Startup van het jaar. Een prijs die gaat naar een ondernemer met visie, die zich onderscheidt in de branche en andere ondernemers aanmoedigt om zichzelf te ontwikkelen. Ik wil alle drie de genomineerden en natuurlijk ook de andere deelnemers veel succes wensen in de komende (spannende) weken. Dat de beste Albrandswaarders mogen winnen.