Column van de wethouder: Soms moet iets verdwijnen om er iets anders moois voor terug te krijgen…

Wanneer je vanaf de Werkersdijk komt aanrijden op de Dorpsdijk is het best even schrikken. Een gapend gat markeert de plaats waar ‘vroeger’ de winkels van Kranenburg en Foto Aad stonden. Wat is er gebeurd? Of liever… wat gaat er gebeuren op deze markante hoek in Rhoon?

De komende maanden ondergaan ook de Rabobank en de voormalige Wereldwinkel / Tweede Kans winkel hetzelfde lot van sloop. Al deze panden maken plaats voor 31 nieuwbouwappartementen met daaronder enkele winkels; een mooie aanwinst voor het centrum van Rhoon. Maar zo’n grote ontwikkeling met sloop en nieuwbouw op een kwetsbaar stukje kan niet zonder dat de omgeving daar wat van merkt. Tijdens de bouw worden parkeerplaatsen gebruikt. En aanvoeren of lossen van bouwmaterialen is erg vervelend midden in het op momenten best drukke dorpscentrum.

Gedurende de bouw doen de bouwers er van alles aan om de vervelende momenten tot een minimum te beperken. We hebben gevraagd om intensief contact met omwonenden en betrokkenen en om zoveel mogelijk rekening te houden met de omgeving. Omdat een aantal parkeerplaatsen gedurende de bouw komt te vervallen is, bij de ingang van de MCD, tijdelijk een blauwe zone ingericht waar auto’s niet langer dan negentig minuten mogen parkeren. Vergeet dus als u de komende maanden naar Rhoon Dorp gaat uw blauwe parkeerschijf niet! Maar alle vervelende momenten ten spijt, komt er na een bouwperiode die voor iedereen - maar vooral de eigenaren van de nieuwe appartementen - véél te lang lijkt te duren straks een prachtig stukje Rhoon bij.

En hoe mooi zou het zijn wanneer het stukje grond dat aan de andere kant van de Dorpsdijk al een tijdje klaar ligt daarna ook bebouwd kan gaan worden. Op dit stukje wordt op het moment hard gestudeerd door verschillende betrokken partijen om ook daar een mooie ontwikkeling plaats te laten vinden. Daarbij worden dan gelijk het garagebedrijf van Palsgraaf en ‘Het Boerderijtje’ aangepakt.

Twee, relatief grote, ontwikkelingen op een klein stukje. Daarmee is het centrum van Rhoon de afgelopen jaren wel behoorlijk verandert. Maar is dat niet van alle jaren? Ik kan mij nog (weliswaar vaag) herinneren dat er helemaal geen Strawinskyplein was, geen flats langs de Viaductweg stonden maar dat ergens daar de jaarlijkse kermis was. De Tweede Kans winkel was nog gewoon Groshart waar ik mijn eerste langspeelplaat kocht en ‘Het Boerderijtje’ was de Hubo bouwmarkt. Er stond geen gemeentehuis op de plek waar nu Het Licht staat en de Rabobank zat in het pand waar nu Ad Janssen zijn kantoor heeft. Zo gaat het…. Soms moet iets verdwijnen om er iets anders moois voor terug te krijgen…