Column van de wethouder: Komt u ook naar de energiemarkt op 3 oktober?

Inmiddels ben u wel van mij gewend dat ik met gemak een column vol schrijf over duurzaamheid. Maar is het niet véél leuker om daar als inwoners een keer met andere inwoners over te praten én in discussie te gaan met Helga van Leur? Wel… die kans krijgt u! Aanstaande dinsdag (3 oktober) organiseren wij DE ENERGIEMARKT 2017 in de sporthal van Rhoon. U weet wel, de sporthal die sinds de zomer is voorzien van zonnepanelen.

De internationale ambitie is om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar die tijd hebben we met z’n allen echt nodig. Om een idee te krijgen van wat ons staat te wachten, staat de sporthal in Rhoon aanstaande dinsdag van 16:00 tot 21:30 uur in het teken van energie opwekken, besparen en gebruiken, nu en in de toekomst. Er is een markt met deskundigen en leveranciers met informatie over onder andere isoleren, zonnepanelen, warmtepompen en nieuwe energiezuinige apparatuur voor in uw keuken. Ook is het mogelijk om bij de stand van onze eigen regionale WoonWijzerWinkel een afspraak te maken voor een (gratis!) advies op maat. Wilt u zelf iets doen, bijvoorbeeld duurzaam wonen of het verminderen van energieverbruik? Kom dan langs en praat mee.

Eén van de veroorzakers van het broeikasgas CO2 is het verbranden van aardgas. En wie doet dat thuis niet? U heeft waarschijnlijk wel eerder gehoord dat de verwachting is dat er over 10 tot 20 jaar veel minder gas zal zijn om onze huizen te verwarmen. Daarop vooruitlopend worden op dit moment al nieuwbouwwijken zonder gas gebouwd…. Een nachtmerrie voor menig hobbymatige (chef)kok. Dat die angst nergens voor nodig is, gaat onze eigen Rhoonse topkok Ad Janssen bewijzen. Hij laat vanaf 17:30 uur zien dat je ook op elektra heerlijke gerechten klaar kan maken.

Om 18:45 is er aandacht voor de aanleg van het grootste zonnepark van de regio, in onze gemeente! Begin volgend jaar start de bouw van dit park langs de A15, tussen de oprit vanaf de Groene Kruisweg en het begin van het geluidsscherm. Inwoners die zelf geen mogelijkheid hebben om zonnepanelen op het dak te leggen kunnen in dit project participeren. Ook daarvoor kunt u op onze energiemarkt terecht.

Als afsluiting vertelt gastspreker Helga van Leur vanaf 19:15 uur op haar eigen boeiende wijze over energie nu en de toekomst. En u kunt met Helga en mij in gesprek over onder meer energie, wat er nodig is om energieneutraal te worden, wat u zelf kunt doen en wat er van de overheid verwacht kan/mag worden. Het volledige programma vind u op de website van de gemeente.

Tot 3 oktober in de sporthal van Rhoon!