Keuze voor servicegerichte inzamelmethode voor oplossen afvalproblematiek

Met het nieuwe afvalbeleid stond er een punt op de agenda die al vaker voorbij is gekomen. Na gedegen onderzoek van de NV BAR is de afgelopen maanden gebleken dat restafval in verhouding de aankomende jaren steeds duurder zal worden. Het was dan ook tijd om deze raadsvergadering een besluit te nemen over welke kant Albrandswaard op wil gaan.

In de raadsvergadering van 7 oktober namen twee raadsleden afscheid van de raad. Zowel Thomas van der Knaap als Lilian Padmos maakte van de gelegenheid gebruik om hun afscheid toe te lichten bij aanvang van de vergadering.  VVD wenst beide veel succes en geluk toe in hun verdere loopbaan.

Met het nieuwe afvalbeleid stond er een punt op de agenda die al vaker voorbij is gekomen. Na gedegen onderzoek van de NV BAR is de afgelopen maanden gebleken dat restafval in verhouding de aankomende jaren steeds duurder zal worden. Het was dan ook tijd om deze raadsvergadering een besluit te nemen over welke kant Albrandswaard op wil gaan. De bijdrage van fractielid Mario Bianchi was als volgt:


“start bijdrage”

Voorzitter,  

Dit agendapunt over de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval is 1 van de weinige onderwerpen die echt elke inwoner van onze gemeente aangaat. Ook iedereen heeft hier een mening over. Een mening omtrent de manier van inzamelen, een mening omtrent de vervuiling in de gemeente in relatie tot huishoudelijk afval, denk daarbij over de vele bijplaatsingen bij ondergrondse containers. Daarnaast hebben wij ons in Nederland vanuit de rijksoverheid ook ten doel gesteld om het afval zoveel als mogelijk te beperken dan wel te verwerken tot weer herbruikbare grondstoffen. 

Voor wat betreft het beperken van afval zijn we ook in grote mate aangewezen op de verpakkingsindustrie. Innovaties op de manier van verpakken en de grondstoffen die daarvoor gebruikt moeten worden zijn steeds actueler.  Daarnaast is van belang dat het afval wat dan nog ontstaat zoveel mogelijk gescheiden wordt, waarna het dan hopelijk hergebruikt kan worden. Daar hebben we wel iedereen voor nodig! De industrie, de detailhandel, de inwoners en de verwerkingsindustrie.  

We zitten nu hier bij elkaar om te beslissen over het de inzamelmethodiek in onze gemeente. Dit is slechts 1, maar niet onbelangrijk onderdeel van de afvalproblematiek.  

In het voorstel van het college is zijn er 4 scenario’s geschetst, waarbij het 4e scenario voor het college de voorkeur geniet. Een scenario waarbij er meer dan 90 ondergrondse containers in onze gemeente op evenzoveel plekken moeten worden geplaatst. Waarom kiest het college voor deze optie? Dit zou op langere termijn, uitgaande van een paar aannames naar de toekomst toe, de beste manier zijn!  

Voorzitter, ik geloof de de uitkomsten van de onderzoeken die door de NV BAR Afvalbeheer zijn gedaan! Ze hebben, uitgaande van die aannames, helemaal gelijk!

Echter wij zijn niet overtuigd! Vanuit de VVD hebben wij sterke twijfels. Wij zijn van mening dat het afval, de verpakkingsindustrie en de manier waarop wij als burgers met afval omgaan er weleens heel anders uit kan zien. ZO anders dat de aannames weleens niet helemaal zouden kunnen kloppen! En wat dan? Dan hebben wij heel veel moeite gedaan om plekken te vinden in onze mooie gemeente om die containers te plaatsen, dan hebben we heel veel inwoners op de kast gejaagd omdat ze dit niet willen, dan hebben we veel geïnvesteerd wat misschien weggegooid geld is. Al met al, u begrijpt het al, wij willen dit raadsvoorstel nuanceren, en wel op de volgende wijze. 

Bij het kiezen voor scenario 2 hoeven wij geen gaten te graven in onze gemeente, hoeven we geen heftige discussies aan te gaan met onze inwoners over waar die gaten dan zouden moeten komen, kunnen we de reeds gekozen weg (die trouwens al heel goed is!!) alleen maar voortzetten en verbeteren.  

Wij houden onze minicontainers, we zetten in op goede communicatie naar onze bewoners over het nut en noodzaak van gescheiden verzamelen van glas, papier, textiel en voor afval wat er helemaal niet thuishoort gaan we naar ons milieu brengstation.   

Daarnaast gaan we restafval en PMD gezamenlijk verzamelen waarna het door machines wordt gescheiden in een hightech nascheidingsinstallatie. Een installatie die dit te allen tijde beter kan dan wij als individuele inwoners dat kunnen. 

Voorzitter, vanuit de VVD willen wij dan ook samen met EVA, NAP en Leefbaar Albrandswaard een amendement indienen waarbij in korte bewoordingen scenario 4 gewijzigd wordt in scenario 2. 

Een scenario waarvan wij vanuit onze achterban hebben vernomen dat het de sterke wens is om met hetzelfde (dan wel betere) serviceniveau ons afval te laten inzamelen door de NV BAR-afvalbeheer.  

Dank u wel Voorzitter!

“einde bijdrage”


Na afloop van deze bijdrage werd het aangekondigde amendement ingediend. Gelukkig kon het grootste deel van de raad zich hierin vinden waardoor Albrandswaard voor scenario 2 heeft gekozen. Hiermee verwacht VVD een stap te zetten in de goede richting en terwijl er tegelijk goed wordt geluisterd naar de achterban van onze partij.