Voorjaarsnota 2021

In de raadsvergadering van 5 juli werd voorjaarsnota van 2021 behandeld. Zoals gebruikelijk reflecteerde de fractievoorzitters van alle partijen op het afgelopen jaar. Daarnaast worden de verwachtingen uitgesproken voor volgend jaar. De bijdrage van onze fractievoorzitter Jolanda Ram was als volgt:

“start bijdrage”

Voorzitter,

Terugkijkend naar 2020 zien we een bijzonder jaar. COVID-19 heeft ieders leven in zijn greep gehad en bij sommige is dat nog steeds het geval. We hopen dat snel de wereld weer is zo als het was en dat we elkaar snel weer op een normale manier kunnen ontvangen en kunnen leven zoals we altijd deden. Want 2020 heeft ons wel laten zien dat vrienden, familie, collega’s en kennissen heel belangrijk zijn. De VVD wil de GGD bedanken voor hun inzet, de priklocatie aan de Hofhoek in Poortugaal is uitstekend geregeld. Dagelijks zorgen zij ervoor dat mensen uit Albrandswaard en omgeving gevaccineerd worden.

Wat COVID-19 voor de gemeente betreft wil de VVD het college een compliment geven. De kosten voor COVID-19 lopen voor ondernemers, scholen, instelling, inwoners etc. steeds meer op. Toch hebben we als gemeente geld gevonden om instellingen, cultuur en verenigingen financieel in ieder geval iets kunnen helpen. De jaarrekening 2020 is nagenoeg sluitend afgesloten, dat heeft dit college goed voor elkaar gekregen, waarvoor dus complimenten. Verder kunnen we inmiddels vergaderen in het nieuwe gemeentehuis. Het huis van Albrandswaard. Dit gebouw is duurzaam gebouwd. Alleen daardoor al zijn de kosten voor de gemeente een stuk lager. Ook zijn de kosten voor het huis van Albrandswaard veel lager dan de huur die we betaalde aan de Hofhoek. De VVD kijkt hier positief tegen aan.

 

Dan de voorjaarsnota 2022. De belangrijkste aandachtspunten de komende periode zijn de kosten voor afval en de kosten in het sociale domein. Het sociale domein, en dan in het bijzonder de jeugdhulp, is en blijft moeilijk voor ons als gemeente en voor gemeenten in het algemeen. De kosten lopen op. We hopen dat er een manier gevonden kan worden om dit te managen en dat het rijk hierin haar verantwoordelijkheid neemt door meer geld beschikbaar te stellen en met elkaar in gesprek te blijven gaan hoe de kosten omlaag kunnen en de uitvoering inde zorg efficiënter kan worden ingericht. Recent ontvingen we vanuit de wethouder financiën al het bericht dat het Rijk extra geld voor jeugdhulp in 2022 van naar verwachting €1,2 miljoen. Afval is het tweede belangrijke aandachtspunt. Afval inzamelen is duur en wordt niet goedkoper. Het is dan wat de VVD belangrijk om meer in te zetten op de verantwoordelijkheid van de inwoners zelf hierin. Beter afval scheiden en misschien nog wel belangrijker minder afval creëren. Iedere inwoner, jong en oud, kan hieraan bijdragen door afval te scheiden en door minder verpakkingen te gebruiken. De VVD vraagt het college daarnaast om te zoeken naar o.a. mogelijke efficiency voordelen en andere aanpassingen in de nv-bar om het afval inzamelen goedkoper te maken.

 

Een onderwerp wat veel genoemd wordt de laatste tijd is woningbouw in het Valckesteynse bos. Dit stond vermeld in het voorstel over de omgevingsvisie. De VVD heeft dit voorstel van de agenda gehaald mede door dit onderdeel. Woningbouw in het Valckesteynse bos is wat de VVD betreft niet wenselijk en niet nodig. Zoveel mogelijk zoeken naar binnenstedelijke locaties voor woningbouw heeft de voorkeur van de VVD. We hopen dan ook dat het college dit meeneemt bij de uitwerking van de omgevingsvisie.

 

De VVD heeft nog wel een wens op de lijst staan. Bij de rondleiding door het nieuwe gemeentehuis hebben wij staan praten met de beheerder van de sporthal in Rhoon. De sporthal ziet er inmiddels goed uit en wij horen goede berichten over het gebruik. Sport is belangrijk voor de VVD. Maar veiligheid ook, en wij zagen dat er nog zeer verouderde netten hangen in de sporthal. Dit is niet alleen jammer voor het aanzien, maar ook nog een onveilig. Er zijn al ongelukken gebeurd zelfs. De VVD zou dus via een motie het college willen oproepen om de netten te vervangen voor veiligere van een hard materiaal gemaakte rol dan wel schuifdeuren. Door deze investering te doen maakt het de sporthal helemaal af en veiliger.

 

Tot slot wil de VVD iedereen bedanken die voor ons als gemeenteraad zich weer heeft ingezet de afgelopen periode. Dat geldt voor de griffie, ambtenaren, de bodes en beveiligers. Dank dat jullie altijd voor ons klaar staan.

Dank u wel voorzitter.

“einde bijdrage”

Na afloop van alle bijdrages, die overwegend positief waren, werd de kadernota van 2020 unaniem aangenomen. Tevens werd de motie “bos blijf bos” unaniem aangenomen door de raad. Hierdoor blijft, tot genoegen van VVD Albrandswaard, het Valckesteynse bos behouden en wordt deze niet gekozen als woningbouwlocatie. Tevens is de motie voor een veilige sporthal Rhoon, waarin VVD een oproep heeft gedaan om de verouderde netten ite vervangen, met de meerderheid van de stemmen aangenomen.