Update (nood)opvang van asielzoekers in Albrandswaard

Begin december heeft de minister een directe opdracht gegeven aan de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond om naar locaties te zoeken voor de (nood)opvang van asielzoekers. Deze opdracht is daarna, door de burgemeester van Rotterdam, doorgegeven aan alle burgemeesters van de gemeenten die onder de veiligheidsregio vallen.

Voor Albrandswaard betekent dit dat er gedurende een periode van ca. 4 maanden een groep van 40 asielzoekers opgevangen moeten worden. Hiervoor heeft de veiligheidsregio een aantal mogelijk geschikte locaties binnen onze gemeente beoordeeld.

De VVD Albrandswaard is hier op tegen en vindt dat Albrandswaard geen geschikte locaties heeft voor de opvang deze kwetsbare groep mensen. Albrandswaard voldoet al jaren aan de verplichting voor het huisvesten van statushouders, wat voor ruimte zorgt in de asielzoekerscentra. Iets wat niet al onze buurgemeenten kunnen zeggen. Daarnaast vangt Albrandswaard, vanuit een regionale verantwoordelijkheid, een grote groep kwetsbare mensen op en is er, in Poortugaal Zuid, het constante besef van de TBS kliniek.

De afgelopen weken heeft de veiligheidsregio herhaaldelijk gedreigd om de medewerking af te dwingen door een formele ‘aanwijzing’ te geven waarna Rotterdam de regie voor het beoordelen en inrichten van een locatie zelf ter hand zou nemen. Vanuit haar verantwoordelijkheid als Burgemeester van Albrandswaard heeft Burgemeester de Witte, ondanks dat zij de bezwaren deelt, besloten om de locatie op de parkeerplaats achter “De Rode Boog” als beschikbare locatie aan de regio aan te bieden.

De VVD fractie blijft op het standpunt dat Albrandswaard geen geschikte locatie heeft voor de noodopvang van een groep asielzoekers. Een aanwijzing had gelegenheid gegeven om te bepalen of de voorzitter van de veiligheidsregio wel op deze manier kan en mag ingrijpen in lokaal bestuur en de VVD had graag deze weg bewandeld. Wij begrijpen wel dat de burgemeester haar verantwoordelijkheid in deze problematiek neemt en daar hebben wij respect voor