Afvalverwerking wordt steeds duurder. VVD Albrandswaard legt uit waarom.

Afvalverwerking wordt (helaas) steeds duurder. Dit komt onder meer doordat grondstoffen minder geld opleveren en de verbrandingsbelasting steeds verder omhoog gaat, omdat de landelijke overheid hiermee recycling wil stimuleren. Door meer afval te scheiden houdt u minder PMD (plastic, metaal, drankkartons) & restafval over zodat er minder verbrand hoeft te worden. Zo heeft u invloed op uw eigen kosten.

In 2019 is de afvalstoffenbelasting op het verbranden van afval omhoog gegaan van €13,21 naar €32,12 per 1000 kg. In Albrandswaard is deze stijging in de tarieven van 2019 t/m 2021 deels gecompenseerd en dus beperkt gebleven door een deel van de opbrengst van de verkoop van de Eneco aandelen hiervoor in te zetten. In 2022 is deze reserve op, waardoor deze compensatiegelden er niet meer zijn en het tarief dus weer geheel dekkend is.

Tot en met 2021 betaalde u een vast bedrag per jaar voor uw afvalstoffenheffing. Vanaf 1 januari 2022 bestaat de afvalstoffenheffing uit een vast basistarief en een variabel tarief. Het vaste tarief is afhankelijk van het type huishouden (1 persoon of meerdere personen) en dekt de basiskosten voor het ophalen van al het andere afval, zoals papier en GFT (groente-, fruit- en tuinafval).

Met het variabele tarief betaalt u voor het verwerken van uw restafval. U betaalt voor iedere keer dat u een zak met PMD & restafval in de ondergrondse container gooit (een klepbeweging), of uw minicontainer aan de weg zet.

De nieuwe tarieven voor 2022 zijn:

Basistarief afvalstoffenheffing meerpersoonshuishouden: € 366,60 per jaar. Basistarief afvalstoffenheffing eenpersoonshuishouden: € 274,92 per jaar. Variabel tarief voor het legen van een minicontainer bestemd voor PMD & restafval: € 3,00 per keer. Variabel tarief voor iedere ontgrendeling van een ondergrondse inzamelcontainer voor PMD & restafval: € 0,75

Om de afvalstoffenheffing omlaag te brengen zal de gemeente de algemene inkomsten moeten ophogen om deze kosten te dekken. De enige manier die we als gemeente hebben om dat te doen is het verhogen van de OZB. De kosten komen dan slechts bij een deel van de inwoners terecht o.b.v. de waarde van hun woning. Er is nu echter gekozen om diegene die meer afval heeft ook meer te laten betalen, een eerlijkere verdeling dus. VVD Albrandswaard steunt het principe om afval scheiden te belonen en de vervuiler te laten betalen.

De gemeenten Barendrecht en Ridderkerk zijn niet te vergelijken met Albrandswaard wanneer het gaat om inzamelen van afval. De manier van afval scheiden en de keuze om te blijven werken met de minicontainers betekent een ander scheidingspercentage en dus een ander tarief dan wanneer gewerkt wordt met voornamelijk centrale inzamelpunten in een straat waar de gemeenten éénmalig een forse investering hebben gedaan. Inwoners moeten daar naar een ondergrondse container lopen met hun afval. Daarnaast is besloten daar wel een reserve toe te voegen om de afvalkosten laag te houden, deze compensatie zal uiteindelijk alle inwoners op een andere manier geld kosten b.v. door het verhogen van de OZB.

Samenvattend:

De afvalkosten gaan omhoog en de reserve om deze kosten te compenseren is op. Inwoners die weinig afval hebben en meer scheiden betalen minder dan inwoners met veel restafval. Deze manier van verrekenen vindt VVD Albrandswaard eerlijker dan bijvoorbeeld het OZB bedrag te verhogen en slechts een deel van de bewoners te laten betalen. Op die manier wordt afval scheiden niet meer beloond.

De VVD Albrandswaard wil dat inwoners meer tijd krijgen om te wennen aan het nieuwe afvalbeleid. Hierom zal een motie worden ingediend om de minicontainers waarvan de klep niet dicht gaat tot 1 mei 2022 gewoon te legen en een waarschuwing te geven i.p.v. de minicontainer niet te legen.