Social domein en jeugdzorg

Het sociaal domein en onderwijs zijn twee onderwerpen waar alle inwoners van Albrandswaard veel mee te maken hebben, maar waar ons gemeentebestuur beperkte invloed op heeft, ook niet op de financiën hiervan.

Het sociaal domein is voor alle gemeentes in Nederland een enorme kostenpost. VVD Albrandswaard vindt het belangrijk om de zorg zo efficiënt en eerlijk mogelijk in te richten zodat het betaalbaar blijft. Dit kan bijvoorbeeld door strakkere kaders te stellen op hoe en wanneer inwoners aanspraak kunnen maken op thuiszorg.

Goed onderwijs en goede opvangvoorzieningen voor alle kinderen zijn zeer belangrijk. De invloed van de gemeente hierop is (terecht) beperkt door landelijk vastgelegde kwaliteitseisen en controle hierop. Door nauw overleg met alle bij onderwijs en kinderopvang betrokken organisaties kan de gemeente wel zorgen dat middelen bedoeld voor bijvoorbeeld passend onderwijs, leerlingenvervoer en de bestrijding van onderwijsachterstanden, effectief en efficiënt besteed worden. Door goede samenwerking kunnen Albrandswaardse kinderen optimaal in hun ontwikkeling gestimuleerd worden.